Whisper of the Heart

/ Šepet srca
Leto: 1995
Ocena: 7.9 /10
Starost: 9 +
Trajanje: 111 min
Leto izzida: 1995
Ocena IMDB: 7.9 /10
Priporočena starost: 9 +
Dolžina filma: 111 min

Film, ki temelji na mangi z istim naslovom, spremlja Shizuku, radovedno mlado dekle in zagnano bralko, ki si želi postati pisateljica. Nekega dne opazi, da si je vse njene knjige iz knjižnice že izposodil nekdo po imenu Seiji Amasawa. Med lovom za veliko mačko, prijateljstvom z nenavadnim trgovcem s starinami in pisanjem njenega prvega romana si Shizuku prizadeva najti tega skrivnostnega fanta, ki bi lahko bil njena sorodna duša.

 

Oče med pogovorom s Shizuku reče: “It’s not easy to live your own way. You can’t blame anyone but yourself.” (Ni lahko živeti po svoje, saj ne moreš kriviti nikogar drugega, kot sebe). Kaj je mislil s temi besedami?

Zgodba, ki jo sprva napiše Shizuku trgovcu Shirou ni izgledala dokončana. Zakaj?

Kasneje ji pokaže črn kamen in pove, da lahko ta kamen brusi kolikor hoče in bo še vedno brez vrednosti. V kamnu pa se lahko skriva nekaj zelo dragocenega, kar še ne vidi. Kako razumeš to primerjavo? Kakšni so tvoji talenti? Kako skrbiš zanje?

Se ti zdi, da je bilo Seijijev vprašanje o poroki nekoliko nenadno? Bi njuna zveza kljub starosti in razdalji lahko uspela? V mangi Seiji reče zgolj “ljubim te”, avtor filma, pa pa je stavek spremenil v “Se boš poročila z mano?” Miyazaki je svoje stališče zagovarjal z besedami: “Hotel sem narediti zaključek, določen občutek konca. Preveč mladih se vedno bolj boji zaveze in za vedno ostane v tej negotovosti. Želel sem, da bi se onadva zavezala k nečemu in ne bi ostala pri samo “no, bomo videli, kaj se bo zgodilo.” Se strinjaš z njegovim pogledom na današnji svet?

/
The Mitchells vs. the Machines
Crazy, Stupid, Love