Blue Valentine

/ Otožno valentinovo
Leto: 2010
Ocena: 7.4 /10
Starost: 17 +
Trajanje: 120 min
Leto izzida: 2010
Ocena IMDB: 7.4 /10
Priporočena starost: 17 +
Dolžina filma: 120 min

Deana in Cindy sta zakonca, ki nista ravno sredi srečnega obdobja. V njuni zvezi močno škriplje, po šestih letih skupnega življenja sta življenjska sopotnika zašla v slepo ulico iz katere ne najdeta izhoda. Na Deanovo iniciativo se odpravita v hotel, ki ponuja najem tematskih sob namenjenih popestritvi ljubezenskega življenja, s sabo vzameta nekaj steklenic žganja, ki bi moralo nekoliko sprostiti atmosfero. A že na poti v hotel se stvari še dodatno zakomplicirajo. Cindy v trgovini s pijačo sreča bivšega fanta, kratko srečanje omeni tudi Deanu, ki ga dogodek močno razburi. Po njegovi reakciji nam je jasno, da je naključno srečanje sprožilec, ki nazaj prikliče spomine na dogodke iz preteklosti, ki očitni imajo pomembno vlogo v njunem odnosu.

Zakaj je prišlo do težav v njunem zakonu? Je bila njuna zveza že od začetka obsojena na propad?

Na kakšen način se je Dean trudil ohraniti zakon? Je bil njegov način ustrezen? Kako se je trudila Cindy?

Kakšni so bili tvoji občutki ob prihodu zakoncev v motel in “prisiljenem” spolnem odnosu? So meje v spolnosti v času zakona potrebne in kako jih postaviti?

Kdo je odgovoren za propad njunega zakona? Bi morala zakonca ostati skupaj v dobro otroka, ali je na njunem mestu ločitev edina možnost?

Kritik Ebert je v svoji oceni filma zapisal: »Dean thinks marriage is the station. Cindy thought it was the train.« (Dean misli, da je poroka postaja. Cindy je mislila, da je vlak.) Kako si v luči filma razlagaš ta stavek? Ali meniš, da je ljubezen, nekaj kar najdeš ali nekaj, kar gradiš?

Priporočen za starejše. Film prikazuje veliko prepirov med zakoncema, tematike splava, vsebuje eksplicitne prizore spolnosti, tudi podobnega posilstvu.
The Notebook
(500) Days of Summer