Starševski dogovor

Z namenom zmanjšati vrstniški pritisk pri prezgodnji uporabi digitalne tehnologije, vabimo starše, ki ste prek otrok povezani na tak ali drugačen način (šola, društvo, župnija, skavti, taborniki …), da se dogovorite o minimalnih standardih uporabe znotraj vaše skupnosti.

Da digitalnemu, ob pravem času in na prav način

Pametni telefon, videoigre, aplikacije … katera starost je primerna? Katera pravila zagotavljajo varno uporabo? Strokovnjaki svetujejo postopen vstop v digitalni svet, a starši vemo, kakšen izziv je včasih odvračanje otrok od prehitrega vstopa v virtualni svet in močnega pritiska vrstnikov.

Bi bilo morda lažje, če bi se družine v določenem okolju/skupnosti prej dogovorile o določenih minimalnih standardih uporabe?

Iz tega vprašanja, se je v Italiji, v organizaciji MEC (Media educazione comunità) rodila zamisel o digitalnem dogovoru med družinami, ki je nastal po razpravah z več kot 200 starši, s podporo šol in strokovnjakov. Z veseljem prenašamo projekt tudi v Slovenijo, saj verjamemo, da lahko bistveno doprinese k varnejši in bolj zdravi uporabi digitalnih naprav naših otrok.

Tveganja

Znanstvene raziskave nam povedo, da lahko nepravilna uporaba digitalnih naprav povzroči:

  • TELESNE TEŽAVE: Težave z vidom in držo, motnje spanja in prehranjevanja.
  • KOGNITIVNE TEŽAVE: Težave s koncentracijo in učenjem, zmanjšanje pozornosti in ustvarjalnosti.
  • PSIHOLOŠKE POSLEDICE: Strahovi in travme povezani z gledanjem vsebin za odrasle. Anksioznost in samovrednotenje pred izkrivljenimi vzorci lepote in uspeha na spletu in družabnih omrež
  • KAZNIVA DEJANJA IN NEVARNOSTI NA SPLETU: Kršitev zasebnosti, žaljenje, spletno nadlegovanje, stiki z zlonamernimi osebami, posnemanje nevarnih izzivov na spletu.

Pravila uporabe pametnih naprav:

Osnovna šola

Zakonske omejitve

Videoigre

Spremljanje

Časovna in lokacijska omejitev

Gesla

Pogovor

Družinski dogovor

Pomembno je, da smo starši v stiku z digitalno realnostjo, ki lahko pomembno vpliva na življenja naših otrok. Z željo informiranja in podpiranja staršev pri tem področju vzgoje vam pri Inštitutu Integrum ponujamo naš podkast Pogum za ljubezen ter splošna obvestila (na približno 2 tedna), kjer lahko najdete določene spodbude in informacije.

ZAVESTNA, POZITIVNA IN IZOBRAŽEVALNA UPORABA

Digitalne spretnosti bodo ključne za prihodnost naših otrok. Zato je pomembno, da ne postavljamo le pravil, ampak govorimo in razmišljamo z našimi otroki o tem, kaj počnejo in kaj jih zanima na spletu. Spodbujajmo ustvarjalno uporabo interneta za informiranje in učenje ter sodelovanje z drugimi. Pomembno je tudi naše sodelovanje z drugimi starši in učitelji za usvajanje digitalnih veščin tako odraslih kot otrok.

OBSTAJA PRIMERNA STAROST ZA PAMETNI TELEFON?

Po mnenju številnih strokovnjakov osebni pametni telefon ni primeren pred 12. letom, saj spodbuja stalno uporabo v vsaki situaciji. Predčasno uvaja uporabo aplikacij, družbenih omrežij in tvegane vedenjske vzorce. Zaradi teh razlogov bi bilo priporočljivo počakati vsaj do sedmega razreda. Ne pozabimo, da obstaja veliko alternativ (na primer starejši modeli mobilnih telefonov, družinski telefon, ki je lahko v uporabi samo občasno …).

KAKO IZBRATI VIDEOIGRE? IN VSEBINE VIDEOPOSNETKOV?

Pomaga nam lahko sistem PEGI (Pan European Game Information), ki označuje priporočeno starost za vsako videoigro na trgu www.pegi.info. Posebno pozornost je treba nameniti spletnim igram (ki omogočajo stik s tujci). Tudi izbira videoposnetkov in televizijskih serij zasluži pozornost. Mnoge platforme imajo svoje filtre. Druge (kot je npr. YouTube) zahtevajo osebno preverjanje in nadzor staršev. Nadzorni starševski ukrepi so koristna orodja, ki so zdaj na voljo na vseh napravah (vključno z igralnimi konzolami).

PRAVILA, OMEJITVE IN DNEVI “BREZ ZASLONOV”

Osrednji nasveti strokovnjakov: brez zaslonov med obroki, pred spanjem (vsaj pol ure prej) in pred odhodom v šolo. Ne presegajte dveh ur skupaj na dan, delajte pogoste odmore in dneve “brez zaslonov” (vsak teden), da spodbujate alternativne dejavnosti in socializacijo ter preprečujete digitalno zasvojenost. Izogibajte se uporabi v spalnici in na mestih, kjer ni nadzora odraslega. Nazadnje, poudarjamo pomen zgleda odraslih: zakaj ne bi preživeli dni “brez zaslonov” s celo družino?

Podpiši starševski dogovor

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Starševski dogovor so doslej podpisali:

  • Inštitut Montessori: 3
  • OŠ Stična: 5