Se bojite valentinovega?

V času okoli valentinovega smo bombardirani s spomini na romantične ideale, plodne odnose in ljubezen. Toda če je vaše razmerje porušeno in zaupanje izgubljeno, je zadnja stvar, ki si jo želite, stalno opominjanje na to, kar ste mislili, da imate.

Zdravljenje travme v odnosu zahteva počasen pristop in v igro vstopajo številni dejavniki, za katere se zdi, da nas lahko iztirijo na poti do ozdravitve. Eden od njih je valentinovo.

Če ste se znašli v tej situaciji, si zapomnite štiri stvari:

  1. Obnovitvena ljubezen

Zamisel o obnovitveni ljubezni se lahko zdi oddaljena, še posebej v luči porušenega odnosa. Vendar Bog le redko obnovi stvari tako, kot smo si želeli. Ne sestavi koščkov na star, znan način, ki bi ga morda pričakovali, ampak ustvari nekaj povsem novega. To je ljubezen – ne pusti nam, da bi ostali pri tem, kar mislimo, da poznamo in želimo, ampak nas popelje na nove in globlje kraje odkrivanja duhovnosti.

  1. Žalost je naravna

Pri žalovanju gre za to, da ni linearno. In ne spoštuje časovnih meja. Morda so minila leta, odkar ste odkrili resnico o svojem odnosu. Kljub temu lahko žalost v vsakem trenutku dvigne glavo in pošlje valove bolečine v naše srce. Travma zaradi izdaje lahko povzroči vrtiljak čustev in pri tem ni nič sramotnega.

  1. Negovanje namesto omrtvičenja

Ko nas prevzame bolečina, je naravno, da želimo občutke omrtvičiti. Vendar pa nas bo hranjenje in negovanje naše duše nahranilo globlje in prineslo ozdravitev. Nekaj priporočil za to:

  • poslušanje pesmi za okrevanje
  • vlaganje v skrb zase
  • pisanje dnevnika
  1. Gojite povezanost z ljudmi

Izolacija škoduje duši. Biti v varni skupini ljudi, ki nam lahko pomagajo hoditi z nami v času stiske, je ključnega pomena za zdravljenje. Obrnite se na zaupanja vredne prijatelje.

 

Povzeto po Pure Desire Ministries

Delavnice Gorje
Sodelovanje na Hipokratovem srečanju z naslovom Teorija spola