The Social Dilemma

/ Socialna dilema
Leto: 2020
Ocena: 7.6 /10
Starost: 7 +
Trajanje: 94 min
Leto izzida: 2020
Ocena IMDB: 7.6 /10
Priporočena starost: 7 +
Dolžina filma: 94 min

Dokumentarec predstavlja nekdanjega Googlovega oblikovalca Tristana Harrisa in druge v prizadevanju za izobraževanje javnosti o tem, kako so družbeni mediji zgrajeni za manipulacijo uporabnika. Harris, ki zdaj vodi Center za humano tehnologijo, je eden od peščice nekdanjih tehnoloških oblikovalcev in inovatorjev, intervjuvanih v tem dokumentarcu, ki so osvetlili nenehno posodabljane algoritmov, ki spletnim mestom pomagajo pri napovedovanju in manipulaciji. Rezultat je zasvojenost s tehnologijo, za katero celo ti strokovnjaki pravijo, da se ji je težko izogniti, kar pa ima lahko resne škodljive psihološke učinke na posameznike.

Koliko časa meniš, da dnevno porabiš na telefonu? Katere aplikacije, ti vzamejo največ časa?

Vzemi telefon in svoje ugotovitve preveri v nastavitvah (nastavitve – digitalno dobro počutje/čas uporabe zaslona – tedensko poročilo). Kakšna je razlika med tvojim ugibanjem in dejansko uporabo telefona? Zakaj se nam navadno zdi, da telefone uporabljamo manj časa?

Ali bi lahko prenehal uporabljati telefon za en teden? Zaradi katerih obvestil/aplikacij meniš, da ti nebi uspelo?

»Tehnologija je orodje. Orodje potrpežljivo čaka. Družbeni mediji niso več orodje. So manipulacija.« Na kakšen način misliš, da družbeni mediji manipulirajo? Lahko navedeš konkretne primere?

Zakaj uporabljaš različne socialne platforme? Če bi do konca življenja lahko uporabljal/a le eno izmed njih, katero bi izbral/a?

Na internetu lahko svoje življenje predstavljamo kot popolno. Kako se počutiš, ko spremljaš življenja slavnih ali pa prijateljev, njihove slike, videe in komentarje? Kakšna čustva se največkrat vzbudijo v tebi?

Kakšne so prednosti in slabosti hitro spreminjajočih se algoritmov za prilagajanje vsebine, ki jo vidimo na internetu?

Iz katerih spletnih strani črpaš pomembne informacije o svetu in dogodkih? Ali te informacije preveriš, ali v trenutku verjameš viru?

Vsebuje tematike zasvojenosti s tehnologijo.
Her
The Tinder Swindler